Няколко ключа към изграждането на здрава тревна площ

Тревна площ  - височина

Източник на снимката: http://www.drpower.com/

Съобразете височината на косене!

Оптималната височина за видовете треви, използвани в повечето стандартни тревни смески, е около 5-7 cm. Прекалено ниското косене принуждава тревите да изразходват твърде много енергия за възстановяване и логично ги отслабва. По-високата трева, от друга страна означава по-дълбока коренова система и по-добра устойчивост на екстремни температури и неприятели. При особено горещо време се препоръчва да дадем шанс на тревната покривка да израства малко по-висока от обикновено, тъй като по този начин й оставяме сили да пребори стреса от екстремните температури. Някои специалисти следват правилото да не отнемат повече от 1/3 от актуалната височина на тревната площ – това означава по-често косене, но същевременно по-малко необходима енергия за възстановяване и по-здрави растения. Ниската коситба оголва стъблата на тревите и понякога е причина за прегаряне на тревния килим. Височината на косене трябва да се регулира и в зависимост от сезона – препоръчва да бъде по-ниска първия път в годината, за да достигне слънчевата светлина лесно по цялата повърхност на растенията, и понякога висока последна за сезона коситба, преди окончателно зазимяване на градината.

Тревна площ - остриета

Накъсаните връхчета са следствие от затъпени ножове на косачката. Източник на снимката: http://turf.uark.edu/

Използвайте само добре заточени остриета!

Значение за доброто състояние на една тревна площ има не толкова видът на косачката, колкото доброто състояние на ножовете. Затъпените остриета откъсват горната част на тревите, вместо да ги изрежат гладко и предполагаме, че това е толкова болезнено за растенията, колкото си го представяте. Така отрязаните върхове изсъхват бързо, трудно се възстановяват и правят тревите податливи на заболявания и неприятели. Можете лесно да познаете кога е време за заточване, ако окосената трева има леко оръфани връхчета.

Тревна площ - поливане

Прекаленото поливане често създава среда за развитие на гъбни заболявания. Източник на снимката: http://www.benjaminlawn.com/

Внимавайте с поливането!

Прекомерната грижа с чести поливки може да навреди на една тревна площ повече от известно засушаване. Сортовете треви, комбинирани в повечето тревни смески са подбрани така, че да издържат на суша, но не толкова на предозиране с вода. Най-доброто време от денонощието за поливки е рано сутрин или преди изгрев, в случай, че решите да заложите на автоматизирана поливна система. В този момент пестите вода, тъй като изпарението й  е най-малко, а и давате достатъчно време на тревната покривка да изсъхне добре през деня. Наблюденията показват, че тревна площ, която пренощува, напоена с вода, е значително по-податлива на вредители и болести.

Тревна площ - торене

Уред за механизирано равномерно разпръскване на торове.

Не прекалявайте с  торенето!

Практическият опит показва, че колкото по-интензивно се поддържа една тревна площ, толкова повече подхранване изисква. Това обаче не трябва да ни заблуждава, защото прекомерното торене отслабва защитата на растенията срещу болести и неприятели, концентрирайки силите им в това да растат още и още. Оптималното подхранване се прави три пъти в годината с различни типове минерални торове – пролет, лято и есен. Някои градинари пропускат подхранването в средата на сезона, а в случай, че изберете да торите само веднъж годишно – заложете на есента, за да стимулирате растежа на кореновата система и да запасите тревите с хранителни вещества за презимуване.

Тревна площ - аериране

Преди аериране; след аериране; последици от аерирането. Източник на снимката: https://crownaeration.wordpress.com/

Не забравяйте аерирането!

Освен вода и хранителни вещества, до корените трябва да достига и кислород. Операцията по аериране на една тревна площ представлява изваждането на малки парчета тревен чим и най-често се извършва с автоматизиран аератор. По този начин даваме шанс на хранителните вещества да проникнат дълбоко до кореновата система, отваряме пространство за нови коренчета и спомагаме за разрастването на млади свежи растения. Препоръчително е това да се извърши през есента, като ще спомогне и на една отъпкана през сезона тревна покривка да възстанови свежия си вид през следващата година. Непосредствено след аериране може да извършите последното за годината торене и по този начин да дадете възможност на торовете лесно да навлязат в дълбочина.

За финал, един съвет от нас – въпреки че всички тези препоръки ще доведат несъмнено до добри резултати за една тревна покривка, бъдете реалисти – тревата не расте успешно на всяко кътче по земята. Понякога някой ъгъл от градината Ви просто не е удачното място за затревяване и колкото и да се грижим за него, няма да видим мечтания тревен килим. Затова и природата ни е показала алтернативи – сенкоиздържливи почвопокривни растения за по-усойните местообитания, в които искаме да имаме нещо свежо или пък сукулентни градини за прекалено сухи и изложени на пряко слънце места. Не насилвайте тревата, ако тя не иска да живее във Вашата градина – някое друго растение Ви чака търпеливо.

Източници за този материал:

http://www.birdsandblooms.com/

http://www.familyhandyman.com/

http://www.weedmanusa.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.