Растения, подходящи за жив плет

Живият плет представлява редица от един или няколко вида растения, чиято цел е да осигури уют и уединение във Вашата градина или пък да послужи като бордюр, подчертаващ формата на акцент или композиция, които заслужават внимание. В зависимост от това дали искате да се скриете от погледите на минувачи и съседи или имате нужда от обединяващ елемент в двора си, можете да изберете измежду голям брой видове храсти и дървета, различаващи се по размери, листна маса, цъфтеж и устойчивост.

 

Ето и някои от най-популярните и изпитани сред тях:

Жив плет - Ligustrum Лигуструм (Ligustrum)

Непретенциозен вид, издържа на неблагоприятни условия и е бързорастящ. Подходящ е както за декоративен плет със средна височина, така и за преградна стена, която да изолира визуално имота Ви. Предлагат се видове със зелени и изпъстрени с бяло или жълто листа.

Жив плет - FagusБук (Fagus)

От бука се получава гъст и висок жив плет, който добре изолира ветровете. Има зелени, тъмночервени и пъстролистни форми, като листната му маса покафенява, но не опадва изцяло през зимата.

 

Жив плет - CarpinusГабър (Carpinus)

Наподобява бука и също като него презимува с отмрелите си листа. Сравнително бързорастящ вид е, понася кастрене и вирее добре в градска среда.

 

Жив плет - PyracanthaПираканта (Pyracantha)

Изключително издръжливо вечнозелено растение, което е декоративно през всички сезони. През пролетта цъфти с бели цветове, а след това създава красиви и трайни топчести плодове в червено или оранжево, които се запазват през зимата. Сухоустойчив и невзискателен към почвата вид.

Жив плет - LaurocerasusЛавровишна (Laurocerasus)

Популярен вечнозелен храст с едри лъскави листа с добри декоративни качества през цялата година. Достига до 2 метра височина, като образува плътна преграда. Предимствата му са, че е сенкоиздръжлив вид и понася влага.

 

Жив плет - Berberis - Кисел трънКисел трън (Berberis)

Листопаден храст, които е декоративен с листната си маса, цъфтежа и плодовете си. Може да се превърне в акцент и с красивата си пурпурна багра. Има различни форми в жълто, бледорозово и червено. Берберисът е невзискателно растение, подходящ е за нисък жив плет и бордюри.

Жив плет - Lonicera - Орлов нокътЛоницера, Орлов нокът (Lonicera)

С това растение можете да изградите нисък жив плет от храстовидните разновидности или пък жива ограда от увивните видове лоницери, за които обаче ще Ви трябва подпорна конструкция. Цветовете са със силен и приятен аромат и могат да бъдат розови, бели, жълти. Сравнително лесно за отглеждане растение, като трябва да съобразите, че обича умерена влага и слънце.

Жив плет - Potentilla fruticosa - ОчиболецПотентила, Очиболец (Potentila)

Светлолюбив красив храст с много продължителен цъфтеж (май- септември). Цветовете му могат да бъдат, жълти, оранжеви, бели и червеникави. Невзискателен към почвата и климатичните условия вид.

 

Жив плет - Lavandula officinalis - Лавандула

Лавандула (Lavandula)

Това популярно с аромата и цветовете си растение намира широка употреба и в озеленяването, като е подходящо е за ниски живи плетове и бордюри, образувайки гъста преграда. Цъфти обилно, ако се подрязва правилно, най- често в лилаво или бяло. Лесно за отглеждане растение, но не понася засенчване.

 

Жив плет - Spiraea vanhouttei - Майски сняг

Спирея (Spiraea)

От голямото разнообразие на тези ефектни храсти, най-често живи плетове се правят от видовете Spiraea vanhouttei (Майски сняг) и Spiraea japonica, цъфтящи обилно съответно в бяло и розово. Понася много добре резитбите, вирее на слънце и на полусянка, а при правилно подрязване впечатлява с продължителния си цъфтеж.

Жив плет - Euonymus japonica - ЧашкодрянЧашкодрян (Euonymus)

Често използвано за бордюри и живи плетове растение с множество разнообразни форми откъм височини и багра на листата – те могат да бъдат чисто зелени или обагрени с жълти или бели петна или ръбове, а някои разновидности правят впечатление с яркочервената си есенна багра. Расте във всякакъв вид почви, на сенчести или светли местообитания.

Жив плет - Aucuba japonica - АукубаАукуба (Aucuba)

Екзотично растение с големи лъскави и кожести листа, като някои форми са с ярки жълти петна. Подходяща е за сенчестите места в градината, като цяло е непретенциозна, но не е добър избор за високопланински области, където може да измръзне.

Жив плет - Chaenomeles japonica - Японска дюляЯпонска дюля (Chaenomeles)

Листопаден храст, който заради бодливите си издънки образува непроходима ограда. Цъфти през пролетта в розово, бяло или червено. Красиво, издръжливо и бързорастящо растение.

Жив плет - Cotoneaster simonsii - КотонеастърКотонеастър (Cottoneaster)

От разнообразието на сортове, подходящ за ниски живи плетове е (Cotoneaster dammerii ‘Coral beauty’). Има ефектни червени плодове и е полувечнозелен. Изключително непретенциозно растение, вирее на всякакви местообитания и понася добре подраязването.

Жив плет - Salix caprea - Козя върбаКозя върба, Ива (Salix caprea)

Изключително подходящ вид за влажни и мочурливи места, където малко други растения оцеляват. Притежава силно декоративен цъфтеж с яркожълтите си пухкави реси.

 

Жив плет - Bambusa - БамбукБамбук (Bambusa)

Ефектно екзотично и непретенциозно растение, образуващо гъста преграда. Обича влага и е бързорастящ вид, но още при засаждането му трябва да се помисли за евентуално изолиране на кореновата система, тъй като бабмукът произвежда много издънки и може да „задуши” по-уязвимите растения в градината.

Жив плет - Hibiscus siriacus - Дървовидна ружаХибискус, Дървовидна ружа (Hibiscus)

Красив храст с много форми и сортове. Цъфти почти през цялото лято, като има многообразие от бели, жълти, оранжеви, лилави, розови, червени и виолетови цветове. Расте добре в градски условия, на слънце, във всякакви почви, стига да бъдат отцедливи.

Жив плет - Buxus sempervirens - ЧемширЧемшир (Buxus)

Добре познато у нас вечнозелено растение, с гъста листна маса. Образува плътни стени,като добре понася подрязването. Невзискателен вид, издържа на сянка, а на слънце се отличава с по-буен растеж.

Жив плет - Chamaecyparis lawsoniana - ЛъжекипарисЛъжекипарис (Chamaecyparis)

Това е един чудесен и все по-търсен избор за вечнозелен жив плет. Прилича на кипариса, но е по-устойчив вид за нашите ширини. Има много сортове и форми, различни по багра и размери.

 

Жив плет - Taxus baccata - ТисТис (Taxus)

Красиво иглослистно вечнозелено растение с тъмнозелена листна маса. Основното му предимството е, че понася сенчести места, където малко видове виреят добре. Бавнорастящ е, но е невзискателен и много елегантен вид. Не бива да забравяме, че симпатичните червени плодове, които развива, са силно отровни.

Жив плет - Thuja sp. - ТуяТуя (Thuja)

От голямото разнообразие на пазара от този вид, най-подходяща за изграждане на жив плет е източната (Thuja orientalis), а у нас най-често приложение намира сортът Thuja occidentalis ‘Smaragd’. Тези растения са издръжливи на неблагоприятни условия, но не обичат преовлажняване. Вечнозелени, нарастват бързо, като търпят подрязване и образуват плътни прегради.

След като Ви запознахме с един широк диапазон от храсти и дървета, подходящи за изграждането на ефектен и устойчив жив плет, Ви предлагаме и кратка категоризация, за да направите своя избор, според нуждите на Вашата градина:

В зависимост от височината:

 • Висок жив плет (изолационни живи стени) – бук, габър, лигуструм, туя, лъжекипарис, козя върба, бамбук
 • Средновисок жив плет – лигуструм, пираканта, лавровишня, кисел трън, лоницера, потентила, спирея, чашкодрян, туя, лъжекипарис, тис, аукуба, японска дюля, хибискус, чемшир
 • Нисък жив плет (бордюр) – кисел трън, лавандула, котонеастър, спирея, чемшир

В зависимост от визията:

 • Цъфтящ жив плет – пираканта, потентила, лавандула, спирея, японска дюля, котонеастър, хибискус
 • Листнодекоративен жив плет – лигуструм, лавровишня, чашкодрян, аукуба, козя върба, бамбук, чемшир
 • Вечнозелен жив плет – пираканта, лавровишня, чашкодрян, туя, лъжекипарис, тис, чемшир
 • Бодлив жив плет – пираканта, кисел трън, японска дюля

 

 

2 Comments

 1. Христо

  А в зависимост от скоростта на растеж, как се подреждат отделните разстения?

 2. Кристиян

  Страхотно представяне… Много подробно и ясно за всеки който търси такава информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.