10 растения, които биха ограничили набезите от комари

Посещенията от комари по време на дългите летни вечери със сигурност биха могли да намалят желанието Ви да останете на открито. Произвежданите инсектициди и репеленти, които биха ги отблъснали, обаче може да се окажат в различна степен вредни за човешкото здраве, затова и все повече потребители са скептични към тях и се опитват да ги избягват.

За тези от нас, които биха искали да отпратят неприятните насекоми по по-безобиден за здравето начин, природата също предлага метод – няколко растителни вида, лесни за отглеждане, които комарите просто ненавиждат:

1. Босилек Растения против комари - Basil

Всички сортове отблъскват комарите с характерния си аромат, което ги прави ефективни дори ако просто ги засадите на удобно място в градината си. Особено препоръчителни са силноароматни сортове като лимонов и канелен босилек. Екстракт от тази билка се ползва и при производство на някои спрейове, служещи за отблъскване на насекоми.

2. Монарда (див бергамот)  Растения против комари - Monarda

Това красиво многогодишно цвете събира симпатиите ни не само с външен вид, а и с факта, че е привлекателно за опрашители като пчели и колибрита (в естествените им местообитания) и същевременно отблъсква комари. Това е най-лесно осъществимо, ако листата на монардата се стрият.

3. Непета (котешка мента, коча билка) Растения против комари - Nepeta

Отблъскващият комари ефект на това растение се дължи на съставната част непеталактон, която според проучванията може да бъде до 10 пъти по-силна от веществото DEET – активна съставка в повечето произвеждани репеленти. Все още не е установено дали тази съставка или ароматът на котешката мента отблъскват комарите. Другите големи предимства на това многогодишно растение са лесното отглеждане и това, че привлича полезните опрашители.

4. Агератум Растения против комари - Ageratum

Tова сезонно цвете ефективно отблъсква комарите със своя аромат. При производството на някои репеленти като съставна част се използва колмаринът, извличан от това растение. Не е препоръчително обаче да се натрива кожата с листа от агератум. Изключително лесен за отглеждане, непретенциозен към почвата и силно светлолюбив.

5. Лавандула  Растения против комари - Lavender

Това растение е отличен репелент против комари, а приятният му външен вид и ароматът са предпоставки да го засадите в близост до места за сядане в двора си. Лавандулата отблъсква комарите с миризмата си, като би могъл да се използва и екстракт от растението, нанесен върху кожата.

6. Розмарин Растения против комари - Rosemary

Освен многобройните му специфични приложения в кулинарията, розмаринът очарова и с това, че отблъсква комарите с аромата си по време на цъфтеж. Уместно е да го отглеждате около местата за сядане в двора си, ефикасен е и екстракт от розмарин, който да се нанася върху кожата. Храстът е топлолюбив и за нашите климатични условия се препоръчва защита през зимата или отглеждане в саксия и прибирането й през студените месеци.

7. Тагетес Растения против комари - Tagetes

Това лесно за отглеждане сезонно цвете отблъсква комарите с характерната си миризма, която се дължи на съдържанието на веществата тертиенил и пиретрум в растението. Можете да отглеждате тагетеси в цветни легла в двора си или да държите букетчета от тези цветя, за да се предпазите от посещения от комари. Не е препоръчително обаче да ги разполагате върху маса за хранене, тъй като ярките им цветове може да привлекат оси и пчели. Понякога лехи от тагетес се засаждат в ивици в зеленчукови градини между отделните култури.

8. Мента Растения против комари - Mint

Всички сортове мента, независимо дали е дива или култивирана, ефективно отблъскват комарите със своя аромат, като могат да се използват и стрити листа от растението, които да се втрият на откритите места от кожата. Характерната есенция се съдържа във всички части на растението – стъбла, листа и цветове.

9. Чесън  Растения против комари - Garlic

Комарите просто ненавиждат аромата на чесън, като трябва да се има предвид, че не се препоръчва засаждането му в близост до магданоз, грах, боб или градински чай, а обратно – разполагането му в близост до плодни дървета, домати, чушки, патладжани, картофи, зеле, броколи и моркови, способства за по-доброто им развитие. Необходимо е да отбележим, че комарите избягват самото растение, консумацията на чесън няма да ни помогне в този случай.

10. Маточина Растения против комари - Melissa

Едно от многобройните предимства на маточината се оказва и отблъскващият комари ефект, който има със своя аромат. Освен със засаждане в градината, тя би могла да бъде ефикасна, ако просто се стрият свежи листа от растението и се нанесат върху откритата кожа.

Източници за този материал:

www.bestplants.com/

www.doityourself.com/

www.motherearthnews.com/

www.naturalnews.com

www.searchamelia.com/

www.thispuglife.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.