Декоративни водни площи

Водни площи 01Водата е стихия – животът в последните десетилетия ни го показва доста убедително. Водата е източник на живот – не само за организмите, за които е жизнена среда, а и за всичко около нас. Ние, хората, постоянно се опитваме да я опитомим и овладеем и, въпреки че често не ни се получава, все пак сме стигнали до няколко изпитани варианта как да я интегрираме в своите малки зелени кътове.

Визията…

Водни площи 02

Геометрична водна площ със скакала Източник: https://www.pinterest.com

В общи линии, според предпочитанията на клиента и визията на двора, водната площ би могла да бъде оформена геометрично или пейзажно, да запази огледалната си повърхност или пък да се движи така, както и приляга в природата.

Спокойна вода – този тип декоративни водни площи, наричани още водни огледала, имат за цел да се доближат до ефекта на езерата в природата. Особено уместно е да предпочетете изграждане на такава водна повърхност, ако има някакъв елемент в обкръжението на двора Ви, който е подчертано декоративен или любим за Вас – заобикаляща среда (планини, гори, небе), архитектурен елемент (огради, постройки) или пък някой дървесен или храстов вид, който е акцент в зеленото Ви пространство.

Динамична вода – за водата в природата не е присъщо спокойствието и чрез различни технологии имаме възможност да пренесем нейните характерни движения в изкуствена среда.

Водни площи 03

Ефект на падаща вода

Освен добре познатия ни ефект на подскачаща вода (различни по размер и ефект фонтани), се изпълняват и варианти в която водата пада свободно, облива определена повърхност или има ефект на водна завеса.

Подобни пейзажни решения с динамични водни ефекти са добър избор при раздвижен терен, като по този начин доближаваме водата до траекторията, която тя сама би избрала да поеме. Трябва да се има предвид, че терени с високи подпочвени води не са подходящи за изграждане на воден ефект или в противен случай е необходимо предвиждане на добър дренажен слой.

Изпълнението…

След избора на подходящо място за декоративната водна площ, се пристъпва към изолирането и от околната повърхност. Типът конструкция, който предстои да се изгради, зависи най-вече от формата и размера на водната площ.

Ако стилистиката на Вашия двор предполага геометрично решение, най-често използвана е масивната бетонова конструкция. Тя дава възможност за създаването на характерна съвременна визия и за плавни преходи между затревената и водната повърхности посредством скакала  (стъпки във водата) и различни геометрични плочи.

При плавните оформления на водни площи, за хидроизолация често предпочитан вариант е  PVC фолиото, което се полага върху трамбована основа. Краищата му се прикриват с различни по размер камъни и растителност, като по този начин водната площ добива особено природосъобразна визия. За малки езерца с пейзажна форма като основа се предлагат и готови PVC корита, които се полагат в предварително изкопана яма.

Водни площи 04

Водна площ, оформена с PVC корито

Водни площи 05

Водна площ, оформена с PVC фолио

 

Финалните щрихи се нанасят с добавянето на влаголюбиви растения около водната площ, водни растения, обитаващи самата водна среда, различни механизми, раздвижващи водата и, не на последно място, езерно осветление и филтри за пречистване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.