Комбиниране на многогодишни цветя

Създаването на цветно легло или кът с многогодишни цветя е винаги добра идея за любителите на цветовете и ароматите поради няколко причини: те израстват свежи всяка година, без в много от случаите да се налага специфична намеса от наша страна (освен изрязване на прецъфтелите стъбла в края на предходния сезон); не изискват големи количества вода; цъфтят дълго време и многообразието от размери, багри и форми е огромно… Има някои изпитани комбинации от цветни растения, които с малко грижи внасят настроение във всеки двор.

Hosta & Astilbe

Комбинация от многогодишни цветя - Hosta & AstilbeСянката в една градина изобщо не е пречка за създаването на цветна композиция. Разнообразието от форми при хостата е толкова голямо, че идеята да се създаде кът само с различни сортове от това растение, е повече от добра. Тя може да цъфти в бяло, розово или лилаво, като това се случва понякога до ранна есен. Комбинацията с Astilbe определяме като толкова успешна, основно поради балансирания контраст, който се създава между двата вида. Перестите листа на астилбето омекотяват визуално ефекта на силната листна маса на хостата, а относно хармонията в цъфтежа на тези две многогодишни цветя, може да се убедите и сами. Добър избор за допълнение на сенчесто цветно легло с хости е и цветето, наричано у нас Дамско сърце (Dicentra spectabilis), както и различни видове папрати и сортовете на хойхерата (Heuchera).

***

Bergenia & Ajuga

Комбинация от многогодишни цветя - Bergenia & AjugaТова е още една хармонична комбинация за сенчести кътове, също така сходен пример за ефектна контрастна композиция от растения, особено ако търсите почвопокривен ефект. Ситните листа на аюгата допълват отлично едрите и лъскави листа на бергенията, като комбинацията става особено успешна, ако се включи сортът Ajuga ‘Chocolate Chip’, който придава допълнителен тон с тъмната си листна маса.

 

 

***

Rudbeckia & Aster

Комбинация от многогодишни цветя - Rudbeckia & AsterТези два добре познати у нас вида съжителстват изключително лесно на слънчеви местообитания, като внасят особено ведро настроение с живите си багри и убедителния си размер. Добра идея е да се засаждат по няколко растения от всеки вид, близо едно до друго, за да се образува бързо ярка маса от жълти и синьо-лилави цветове. Като допълнение към тях за ефектно цветно легло могат да послужат верониката, създаваща контраст със своите конусовидни съцветия или различни декоративни треви, които да послужат като фон за цветните композиции.

 

 

***

Coreopsis & Salvia

Комбинация от многогодишни цветя - Coreopsis  & Salvia Това е една слънчева комбинация, която препоръчваме, ако искате да привлечете в градината си пеперуди и пчели. Двете растения се допълват хармонично като височини, изграждайки ниска и естествена цветна композиция, а цветовете им контрастират приятно и безспорно привличат погледите. Цъфтежът на тези многодишни цветя е обикновено в разгара на лятото.

 

 

 

***

Sedum & Thymmus

Комбинация от многогодишни цветя - Sedum & ThymeАко в градината си имате сухо и особено слънчево място, тези два вида ще създадат Вашето ниско цветно петно. Ситните листа на мащерката дават необходимия баланс, от който се нуждаят понякога композициите с едролистни седуми. На тази комбинация би подхождала и малка скална композиция и някое друго пълзящо сукулентно растение, а имайте предвид, че пчелите също ще оценят усилията Ви, в случай, че желаете да ги поканите в двора си.

 

 

 

***

Echinacea & Perovskia

Комбинация от многогодишни цветя Echinacea & Russian SageТези два вида многогодишни цветя намират все по-често приложение у нас, тъй като климатичните условия са подходящи за презимуването им и не се нуждаят от специфични грижи.  Ефектът от цъфтежа им е през летните месеци, като ефирната синьо лилава цветна маса на руската салвия омекотява ефекта от едрите розови, бели или оранжеви цветове на ехинацеята. По наше мнение тази комбинация има две значителни предимства: привлекателна е за пеперуди и опрашители, а освен това руската салвия прикрива листната маса на ехинацеята, която няма особен естетически ефект. Като други успешни многогодишни цветя, допълващи ефекта на ехинацеята предлагаме кочата билка (Nepeta) и декоративните сортове на равнеца (Achillea).

 

***

Lupinus & Paeonium

Комбинация от многогодишни цветя - Lupine & PeonyПредлагаме и една привличаща вниманието комбинация от многогодишни цветя за ранните летни месеци. И божурите, и лупините се отличават с едрите си характерни цветове, за жалост и с не особено продължителен период на цъфтеж. За сметка на това разнообразието откъм форми е доста голямо, което позволява безбройни комбинации. В такъв тип композиции успешно биха се вписали и различни луковични цветя – ириси, лалета, нарциси.

 

 

 

Източници за този материал:

http://www.gardendesign.com

http://www.perennialresource.com

Lipanovich M., Wilhite T., Big Book of Garden Designs, 2008

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.