Предимствата на озеленяването в офиса

Офис озеленяване

 

Тук няма да говорим за това, че растенията в един офис внасят свежест и красота, правят обстановката уютна както вкъщи и оставят трайно добро впечатление у служители, клиенти и посетители… Това е ясно. Тук ще засегнем някои други факти, които да Ви мотивират да добавите зеленина в работната си обстановка:

1. Растенията в офиса спомагат за намаляване на стреса у работещите и същевременно увеличаване на продуктивността до 12%.

До този извод достигат учени, след като провеждат експеримент, при който разделят служителите в два офиса, между които има една единствена разлика – в единия има аранжирана растителност, а в другия – не. За целта е разработена специална компютърна програма, която следи продуктивността на служителите и показатели като кръвно налягане, за да се докаже, че разликата в средата влияе и върху стреса на работното място. По време на експеримента растенията били разположени, така че да бъдат в обхвата на периферното зрение на работещите, без да пречат на свободните им движения по време на работа. В резултат, освен, че служителите, които прекарали времето си в офис с растения, показали, че са по-спокойни, те били и с около 12% по-ефективни от тези, които изкарали експеримента в офис без озеленяване. Смята се, че самият факт, че растителността присъства в офиса, е довел до значително намаляване на напрежението в рамките на само 5 минути.

Съществува и една любопитна теория, според която присъствието на растителност дава усещане на човек, че има осигурена храна наблизо, заради инстиктите ни да се храним с растителни продукти. По този начин хората започват да се чувстват сигурни и стават по-уверени и креативни в работата си.

Офис озеленяване2. Интериорните растения косвено намаляват разходите по експлоатация и поддръжка в офиса.

Редица изследвания показват, че посредством процес, наречен транспирация, растенията се охлаждат и спомагат за намаляване на температурата на въздуха с няколко градуса. Освен това наличието на растителност поддържа нивото на относителна влажност на въздуха между 30 и 60%, каквито са и границите, в които ние, хората, се чувстваме комфортно. Без растителност тези стойности падат, а ниската относителна  влажност е и предпоставка някои материали в интериора, като дървесината например, да се увредят.  Повишените нива на относителна влажност, от своя страна, могат да доведат до силна кондензация на прозорците и дори да увредят външните стени на помещенията.

По данни на Международната Асоциация по овощарство охлаждащият ефект, който има едно младо здраво дръвче, е равносилен на стойностите, които дават 10 климатика за стандартно помещение, при работа 20 часа на ден. Подходящият подбор и разположение на интериорна растителност биха могли да понижат с до 20% стойностите на използваната за отопление и охлаждане електрическа енергия. Накратко казано, офис озеленяването е инвестиция, която благородно се изплаща занапред.

Офис озеленяване3. Растенията на работното място подобряват отношението на служителите и клиентите.

За да привлече и задържи качествените служители, една фирма трябва да им предостави и добри условия на работната среда. Това понякога включва и осигуряване на занимания в краткотрайните почивки, а градинарството е хоби за много хора. Така, може би несъзнателно, зеленината в офиса се превърща във фактор, който да накара един служител да предпочете дадено работно място пред друго.

Като добавка озеленяването на офиси и бизнес сгради е един от най-икономичните начини да декорирате пространството. Същевременно клиенти и посетители на добре озеленени офиси категорично заявяват, че интериорната растителност оставя впечатление за поддържана и  скъпоизглеждаща, но и приветлива и успокояваща среда.

Офис озеленяване4. Растителността в офиса намалява нивата на разсейващ шум.

Когато интериорната растителност е добре позиционирана, тя може да допринесе за намаляване на шума около работното място с до 5 dB. Така малък жив плет от интериорни растения ще осигури на служителите Ви необходимата концентрация и уединение в един динамичен и оживен офис.

Какво е добре да предвидите при подбора на растения за един офис:

  • Избягвайте трудни за отглеждане или силно светлолюбиви видове;
  • Търсете устойчиви на вредители растения и такива, които не предизвикват алергии;
  • Подберете растенията според търсения ефект – дали искате те да пречистват въздуха и да са полезни за микроклимата в офиса или по-скоро целите да впечатлите клиентите си с оригинална визия.

Източници за този материал:

http://www.plantcultureinc.com/whygreen.html

http://www.ciphr.com/blog/plants-in-the-office/

http://www.ambius.com/indoor-plants/office-plants/benefits/index.html
http://www.business2community.com/health-wellness/the-benefits-of-having-plants-in-your-office-0291798

Снимки:

http://www.officeroomdesign.com

http://www.theplantman.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.