15 полезни интериорни растения

Още в края на 80-те години на ХХ век НАСА прави проучване за ползите от интериорните растения по отношение качеството на въздуха в затворените помещения. До необходимостта от подобен тип изследване довежда фактът, че въздухът, който дишаме ежедневно в затворените помещения, е в пъти по-мръсен от този навън.

В резултат на това изпъкват качествата на някои особено полезни за въздуха около нас видове, по отношение на които не бива да имате колебания, в случай, че Ви се отдаде възможност да ги притежавате:

Полезни интериорни растения - Алое1. Алое (Aloe vera)

Изключително лесен за отглеждане, чаровен и най-вече полезен сукулент. Освен с лечебните си свойства, алоето има заслуги и в прочистването на въздуха от формалдехид и бензен, които биха могли да се отделят като странични продукти от почистващи препарати, лакове и бои и т. н. Нуждае се от пряка слънчева светлина, като би стоял прекрасно на перваза на добре осветен кухненски прозорец.

Полезни интериорни растения - Хлорофитум2. Хлорофитум (Chlorophytum comosum

Печеливша комбинация между непретенциозно и доказано полезно за интериора растение, хлорофитумът, наричан още зелена лилия, прочиства въздуха от формалдехиди, въглероден оксид и ксилен (разтворител, ползван при обработката на кожи, каучук и в печатарската индустрия). Специалистите твърдят, че колкото и пренебрежително да се отнасяте към интериорните растения, ще се затрудните да унищожите хлорофитума. И все пак, колкото и невзискателна да е, при липса на достатъчно светлина, пъстрата форма губи светлите си ивици. Така че ние Ви съветваме да му дадете полагащата му се обич и оптимални условия за живот, за да се насладите на пълния му блясък и очарователен цъфтеж.

Полезни интериорни растения - Стаен гербер3. Стаен гербер (Gerbera jamesonii

това ярко и красиво петно в интериора се оказва изключително полезно при филтрирането на трихлоретилен, който се отделя след химическо чистене, и на бензен, вторичен продукт след работа с мастила. Уместно е да разположите това растение в близост до пералнята си, но не се захващайте с него, ако нямате възможност да му осигурите достатъчно светлина.

Полезни интериорни растения - Сансевиера 4. Индийски меч (Sansevieria trifasciata)

поредният непретенциозен и полезен интериорен вид. Специалисти препоръчват ситуирането му в банята, тъй като има свойствата да пречиства въздуха от формалдехидите, отделяни при употреба на почистващи препарати, тоалетна хартия и козметика, а същевременно е невзискателен към притока на слънчева светлина и толерантен към висока влажност на въздуха. И все пак, сансевиерата е отровна – ограничете достъпа на деца и домашни любимци до нея. Впечатли ни и популярното име, с което я наричат в САЩ – mother-in-law tongue (Езикът на свекървата).

Полезни интериорни растения - Дяволски бръшлян5. Дяволски бръшлян (Scindapsus aures)

Въпреки демоничното си популярно название, това бързорастящо увивно растение е също мощен филтър на формалдехиди. Ако имате възможност, пуснете го да вирее в гаража си, за да пречиства въздуха от отделените изгорели газове. Формата със зелени листа може да живее на сенчесто местообитание, но за пъстролистната е необходима слънчева светлина. И отново бъдете внимателни, всички части на растението са отровни, така че не позволявайте на децата или домашните си любимци да го доближават!

Полезни интериорни растения - Хризантема6. Хризантема (Chrysanthemum morifolium

Освен с красота и многообразие от багри, цветовете на хризантемите се открояват и при филтриране на въздуха от бензени, отделяни при употреба на лепила, бои и препарати. За успешното им развитие е необходимо да им отделите проветриво пространство с пряка слънчева светлина.

 

Полезни интериорни растения - Драцена7. Драцена (Dracaena marginata)  

Това непретенциозно растение, което достига значителна височина, е полезно за премахване на ксилен, трихлоретилен и формалдехиди, които се отделят при употреба на лакове в интериора. Нашата препоръка по отношение на драцената е да не пропускате да я подрязвате, в случай, че започне да развива твърде високи и изтънени разклонения.

Полезни интериорни растения - Фикус8. Фикус (Ficus benjamina)

Това изключително популярно интериорно растение пречиства въздуха от замърсители, резултат от дърводелски работи. Няма да имате проблеми с грижите за него, стига да намерите подохдящото му място в интериора с достатъчно дневна светлина, но без пряко огряване.

 

Полезни интериорни растения - Азалия9. Азалия (Rhododendron simsii)

Този впечатляващ храст има свойството да поглъща формалдехид, отделян от материали като ПДЧ, шперплат или пък след направа на изолация. Все пак, азалиите са претенциозни растения, не се заемайте с тях, ако нямате възможност да им отделяте необходимото внимание.

 

Полезни интериорни растения - Бръшлян10. Стаен бръшлян (Hedera helix)

Непретенциозен и полезен, бръшлянът има специфични свойства при поглъщането на формалдехид, отделян при употребата на някои домакински препарати. Освен тези качества, да не забравяме, че той е и отровен. В случай, че се спрете на пъстролистна форма, не пренебрегвайте необходимостта й от добре осветено място.

 

Полезни интериорни растения - Драцена11. Драцена (Dracaena deremensis)

Другата представителка на род Dracaena също се оказва полезна за отглеждане, като спомага за филтрирането на вредни газове след употреба на лакове. Изключително непретенциозно и ефектно растение, което може да достигне значителни размери. Внимавайте да не преполивате драцената и отново, не се страхувайте да я подрязвате, в случай, че достигне значителна височина и започне да губи декоративните си качества.

Полезни интериорни растения - Аглаонема12. Аглаонема (Aglaonema crispum)

Това ефектно и непретенциозно откъм слънчева светлина растение, е полезно за пречистване на въздуха от различни токсини, които биха могли да бъдат открити в домовете ни с времето. Както и останалите представители на сем. Araceae, които отглеждаме в интериора обаче, аглаонемата е отровна. Препоръчва се при работа с нея да ползвате ръкавици, за да избегнете поява на дерматити.

Полезни интериорни растения - Бамбукова палма13. Бамбукова палма (Chamaedorea seifritzii)

Тази сенкоиздържлива палма е поредното непретенциозно растение, което е полезно за пречистване на въздуха от бензен и трихлоретилен. Препоръчва се да се поставя в близост до мебели, изработени от материали, отделящи формалдехид с времето (напр. ПДЧ).

 

Полезни интериорни растения - Филодендрон14. Филодендрон (Philodendron oxycardium)

Катерливо и непретенциозно растение, препоръчвано отново при наличие на мебели от плочи от дървесни частици, както и при необходимост от филтриране на летливи органични съединения от въздуха в интериора. За съжаление това е поредното отровно растение, което трябва да избягвате, ако се опасявате, че децата или домашните Ви любимци могат да имат досег с него.

Полезни интериорни растения - Спатифилум15. Спатифилум (Spathiphyllum)

Това растение оглавява направеното от НАСА изследване, по отношение на способностите за поглъщане на трите най-често срещани летливи органични съединения – формалдехид, бензен и трихлоретилен. В допълнение, спатифилумът е непретенциозен, сенкоиздържлив, ефектен, и, както се очаква… токсичен, особено за домашни любимци.

 

Източници за този материал:

http://www.bhg.com

http://www.mnn.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.