Скални кътове и алпинеуми – видове и тяхното вписване в градината

Скални кътове и алпинеумиСкалата е привлекателен естествен елемент, който би могъл да намери мястото си във всяка градина като чудесно допълнение на растителността. Изграждането на скални кътове и алпинеуми е подходящо както ако теренът на имота е разнообразен и искаме да използваме това, така и когато разполагаме с равно и по-скоро монотонно пространство и търсим начин да го раздвижим. За тази цел могат да се използват отделни скални късове като акцент в градината или да се  изгради алпинеум – композиция, съчетаваща грижливо подбрани скали и подходящите растителни видове.

Скалите…

Основното правило, което трябва да се следва, е скалите да бъдат от един вид, за да се постигне автентична визия на скалния кът. Подходящи са следните типове:  варовик, риолити (туфи), бигор и пясъчник. Порьозните видове скали (варовик, пясъчник, шисти, туфи) абсорбират по-големи количества вода и са много добра среда за развитие на алпийски растения, тъй като създават хладна и влажна среда за кореновата им система. У нас често ползван е варовикът, който се отличава със свойството си лесно да изветря, ръбовете му се заглаждат с времето, но не бива да забравяме непоносимостта на някои растения към варовита среда.

Другите типове скали, които изветрят трудно, като мрамор, базалт или гранит, не са популярни при изграждането на алпинеуми, но бихте могли да ги ползвате, ако желаете да изградите скален кът със сукулентни растения и кактуси.

Растенията…

В един алпинеум растителността и скалните късове трябва да бъдат пропорционални – т.е. не се хвърляйте на прекалено едри храсти или иглолистни джуджета, колкото и ефектно да са оформени, ако скалният кът е малък по площ и изграден с по-дребни камъни. Най-често се създава композиция от следните типове растения:

 • сезонни цветяEschscholzia californica (калифорнийски мак), Lobelia, Lobularia (Игловръх), Nigella damascenа (Черен кимион) и др.
 • многогодишни алпинеумни растенияAubrieta, Campanula, Cerastium, Arabis, Alyssum, Dianthus, Iberis, Phlox, Sedum, Thymmusвсички те цъфтят обилно и продължително и не са привърженици на силната влага в почвата;
 • иглолистни джуджета от видовете Chamaecyparis, Pinus, Taxus, Picea и Thuja – за да внесете допълнителен обем и зеленина през цялата година;
 • храсти джуджета oт сортове на Azalea, Berberis, Prunus, Rubus и Salix – изберете ги в случай, че желаете голям по площ скален кът, за да балансирате визуално и с по-обемисти растения;
 • луковични джуджета – Allium, Crocus, Cyclamen, Galanthus, Muscari, Scilla, Iris и др.

Скални кътове и алпинеуми - калифорнийски мак и лавандула Скални кътове и алпинеуми - Campanula poscharskyanaСкални кътове и алпинеуми - иглолистни джуджетаСкални кътове и алпинеуми - Iris pumila

Основната цел при изграждането на един скален кът е той да се впише естествено в заобикалящата го среда. Затова, след като е направен правилният подбор на материали, обикновено избираме измежду някой от следните видове скални кътове и алпинеуми:

Според терена:

 • Стъпаловидна тераса – изгражда се с правилни каменни блокове с различна големина , като се обуславят цветни легла на няколко етажа.
 • Склоново разкритие – това е най често изгражданият вид алпинеум, наподобяващ  „алпийски терен“. Върху насипаната почва се вграждат скали от един и същи вид, с разнообразни форми и размери и между тях се засаждат разнообразни  растения.
 • Плоско разкритие  – представлява скален кът, който не се развива във височина, вместо това в цветните легла  се разполагат  скали, комбинирани с растителност.
 • Отвесен откос или канара -представлява стена, изградена със скални късове, която може да служи и като подпорна при наклонени терени. Сложна за изпълнение, но изключително ефектна.
 • Плочник – плоски каменни парчета се редят хоризонтално, а фугите може да се запълнят с тревна смеска, малки сукуленти или дребни сухоустойчиви многогодишни растения, които са устойчиви на утъпкване.
 • Суха река – това е особено подходящо решение, в случаите, когато имотът има лек наклон, но такъв скален кът стои ефектно и на равен терен. Представлява композиция от скали и речни камъни с различни фракции, които се подреждат в легло с пейзажна форма, наподобяващо извивките на речно корито и по периферията им се засажда декоративна растителност.

Скални кътове и алпинеуми - стъпаловидна терасаСкални кътове и алпинеуми - склоново разкритиеСкални кътове и алпинеуми - плоско разкритиеСкални кътове и алпинеуми - отвесен откосСкални кътове и алпинеуми - плочникСкални кътове и алпинеуми - суха река

Според търсения ефект:

 • Алпийски скален кът –най-често изграждания у нас алпинеум, чиято цел е да бъде умалено копие на планинско възвишение. Използват се различни по размер и форма скални късове, сухоустойчиви и цъфтящи в ярки тонове дребни многогодишни растения и джуджести форми на различни иглолистни, които сякаш са разкривени от силните ветрове в планината.
 • Горски скален кът – много подходящо за сенчести и усойни градински кътове. Комбинират се различни по големина скали, покрити с мъх, типични за района горски цветя и влаголюбиви многогодишни растения, каквито са папратите.
 • Пустинен скален кът – подобно решение не е постижимо във всички райони на нашата страна, а и не навсякъде се вписва подобаващо. Представлява скална градина, която е аранжирана с различни по вид сукулентни растения и кактуси.

 

Източници за този материал:

http://www.bhg.com

http://www.rockstarplants.com/

Хесайон, Д. Джералд , 2008, „Експерт по алпинеумите и водните площи“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.